Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan iyi huylu prostat büyümesi (BPH) erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorunlarından biri…
Ancak lazer teknolojilerindeki gelişmelerin bu soruna pratik bir çözüm getirdiğini belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. İlter Alkan, olası yan etkileri azaltan ve operasyon sonrası yaşam kalitesini artıran Thulium Fiber Lazer (ThuFLEP) yöntemiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
50 YAŞINDAN İTİBAREN ŞİKAYETİNİZ OLMASA DA DOKTORA GÖRÜNÜN
Erkekler 50 yaşından sonra şikayeti olmasa bile prostat kontrolü yaptırmalıdır. Ailede prostat kanseri varsa daha erken, yoksa 50 yaşından itibaren şikayet olmasa da doktora görünmek gerekir. Bize zor ve idrar kesik yapma, ince idrar yapma, gece idrara kalkma, idrar yaptıktan sonra tam boşaltamamış olma hissi, ileri safhalarda, mesane de etkilenmeye başladığı için sıkışma hissi, sıkışarak idrar kaçırma gibi prostatizm şikayetleri olan hastalar geliyor. Tetkik sonuçlarına göre ameliyat gerekip gerekmediğini anlıyoruz. Bazen de hastalarımız bir anda hiç idrar yapamama gibi bir komplikasyonlarla da gelir. Bu durumda hastayı ameliyat etmemiz gerekir. Daha ileri safhalarda çok ihmal edilmiş bazı hastalarımız da oluyor. Yıllar içerisinde idrar kesesinde çok idrar birikse de farkında olmuyor. Bu durum böbreklere kadar uzanıyor ve zarar veriyor. Böbrekler iki taraflı genişliyor. Hastanın üresi yükseliyor. Bu durum çok ileri evre bunu daha az görüyoruz. Sondayı taktığımız zaman hastanın böbrekleri hemen toparlıyor. Genelde de bu hastalar ameliyata gidiyor.
PROSTAT KANSERİYLE KARIŞTIRILMAMALI
İyi huylu prostat büyümesi ile prostat kanserinin karıştırılmaması gerekir. Literatüre baktığımızda 50 yaşından sonra erkeklerin yüzde 50’sinde prostat büyümesini görüyoruz. Yaş arttıkça yüzde de artıyor. Örneğin 60-70’li yaşlarda yüzde 70-80’lere kadar ulaşıyor. Dolayısıyla sıklıkla rastladığımız bir sorun. Ancak her boyuttaki prostat ve her yaştaki hastaya uygulanabilen Thulium Fiber Lazer yöntemiyle, artık ameliyatsız tedavisi mümkün.
KİMLERE ÖNERİLİR?
Her prostat büyümesi cerrahi gerektirmez. Hastamızın hafif şikayetleri varsa, idrar testine baktığımız zaman çok tıkanık görmezsek ve günlük hayatını çok etkilemiyorsa sadece ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz. Fakat bazen hastaların ilaç kullanmasına rağmen yıllar içerisinde şikayetleri artabiliyor. Bu durumda artık kapalı ameliyat planlayabiliyoruz. Bununla birlikte eğer hasta gece 3-4 kere idrara kalkıyor, kesik kesik ve zor idrar yapma gibi şikayetleri oluyorsa ve bunlar artık hastanın hayat kalitesini düşürüyorsa ameliyat düşünülür. Bu durumda hastayı değerlendirip işeme testi sonucunda da tıkanıklık ortaya çıkarsa ameliyat kararı veriyoruz. Lazer ameliyatının ardından hasta bir gece hastanede sondalı olarak yattıktan sonra, ertesi gün sondası çekilir. Ardından idrarını rahat yapmasını takiben taburcu olur ve günlük hayata geçiş süresi çok kısalır.
BÜYÜK PROSTATLARDA DA ETKİLİ
Eskiden büyük prostatlarda örneğin 80-100 gram üstündeki iyi huylu prostat büyümelerinde açık ameliyat yapıyorduk. Uzun zamandır da diğer lazer yöntemleriyle beraber bu boyut sıkıntısı ortadan kalktı. 150-200 gram prostatlar dahi ThuFLEP yöntemi ile opere edilebiliyor. Dolayısıyla iyi huylu prostat büyümesine bağlı büyük prostatlarda açık operasyona gerek kalmıyor. İşlemin bir diğer özelliği de kanamasız olması. Kanama riskinin düşük olması özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için çok önemli bir kazanım oluyor.
GÜNDEM
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024GÜNDEM
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024GÜNDEM
24 Aralık 2024GÜNDEM
24 Aralık 2024