Uzmanlar oruç tutmanın beden ve ruh sağlığına pek çok faydası olduğunu belirtiyor. Peki 30 gün boyunca vücutta ne gibi değişiklikler oluyor?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözdenur Çavuş Uka, bu değişiklikleri 4 farklı aşamada gruplandırarak şöyle açıkladı:
İLK 3 GÜN
DEPO YAĞLAR YAKILIR
Vücut; bağırsaklar son öğünde tüketilen tüm besin maddelerini tamamen sindirdiği zaman, yani son öğünden 8 saat sonra oruç tuttuğunu anlayabiliyor. Sonraki aşamada enerji ihtiyacını karşılamak için kaslardaki ve karaciğerdeki glikoza yönelmektedir. Glikoz tamamen tüketildiğinde de vücuttaki depo yağlar, enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlamaktadır. Yağların enerji olarak kullanılması kilo vermenize yardımcı olmakla birlikte kolesterol seviyenizin de düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Vücuttaki hücreler sahurdan 12-16 saat sonra “otofaji” adı verilen hücresel bir işlemi başlatır. Bu işlem, hücrelerin parçalanması ve zaman içerisinde oluşan ölü ya da işlevsiz proteinlerin atılmasını sağlayarak hücreleri yeniler. Otofaji oranının artması, kanser ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Öte yandan açlığa bağlı kan şekerinin düşmesi ile yorgunluk, halsizlik ve enerji düşüklüğü gibi şikayetler artabilir. Açlığın en üst seviyede olduğu ikindi saatlerinde baş ağrısı, ağız kokusu ve mide bulantısı görülebilir.
3-7 GÜN
AÇLIĞA ALIŞILIR
Vücut açlığa yavaş yavaş alışmaya başlar. Ancak 3-7 gün arasında susuzluğa alışma süreci hâlâ devam eder. Vücudun normal işlevlerini yerine getirmek adına yeterli su ve sıvı mevcut olmadığında meydana gelen dehidrasyona dikkat etmek gerekir. Özellikle iftar ve sahur arasında mutlaka 2-3 litre su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Öte yandan dehidrasyona bağlı olarak migren atakları, cilt kuruluğu, kusma ve böbrek problemleri görülebilir.
7-15 GÜN
VÜCUT YENİLENİR
Oruca başladıktan sonra 8. günden itibaren vücut tamamen oruç sistemine uyumlanmaya başlıyor. Ramazan ayı dışında günlük hayatta çok fazla kalorili gıda aldığınızda, vücudumuz önemli görevleri yerine getiremeyebiliyor ancak orucun 8. gününden itibaren bu durum yeniden dengelenmeye ve vücut kendini yenilemeye başlıyor.
15-30 GÜN
DETOKS SÜRECİ BAŞLAR
Ramazan’ın ikinci yarısından itibaren vücudumuz biyolojik ve psikolojik olarak gün içindeki açlığa tamamen uyum sağlar. Artık vücut için detoks süreci başlar. Karaciğer, böbrek, bağırsak kısacası tüm organlar bu 2 haftalık süre içerisinde en üst düzey kapasite ile çalışır ve vücut yavaş yavaş toksinlerden arınır. Ayrıca dikkat, hafıza ve enerji seviyemiz yeniden güçlenir. Yaşlanmanın yanında pek çok kronik hastalığa (diyabet, obezite, kanser vb.) neden olan oksidatif strese karşı vücudun direnci artar.
BU HATALARI YAPMAYIN
ORUCUN sağladığı faydalardan yararlanmak için elbette iftar ve sahurda bazı yanlış alışkanlıklardan vazgeçmek gerekir. İşte Ramazan ayında sık yapılan hatalar:
■ İftarda yemekleri aşırı hızlı yemek ve fazla porsiyonlarda tüketmek.
■ İftar sonrası hemen tatlı yemek.
■ Günü hareketsiz geçirmek.
■ İftar ile sahur arasında vücudu susuz bırakmak.
■ Susuzluğu gidermek için gazlı/şekerli içecekler, çay, kahve tüketmek.
■ Sahuru atlamak.
■ Sahurda aşırı hızlı ve ağır yemekler yemek.
GÜNDEM
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024GÜNDEM
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024SPOR
24 Aralık 2024GÜNDEM
24 Aralık 2024GÜNDEM
24 Aralık 2024