Erkek cinsiyet hormonu olan testosteron; kemik yoğunluğunun, yağ dağılımının, kas kütlesinin, yüz ve vücut kıllarının, cinsel dürtünün ve sperm üretiminin korunmasına yardımcı olmasıyla biliniyor.
ABD merkezli Wisconsin Üniversitesi’nin tahminleri, düşük testosteronun 50’li yaşlarındaki erkeklerin yaklaşık yüzde 12’sini, 60’lı yaşlarındaki yüzde 19’unu, 70’li yaşlarındaki yüzde 28’ini ve 80’li yaşlarındaki yüzde 49’unu etkilediğini gösteriyor.
Erkek testosteron düzeyleri 20 yaş civarında en yüksek olma eğilimindedir ve yaşla birlikte doğal olarak düşer. Otuzlu yaşlarının ortalarına geldiklerinde testosteron yılda en az yüzde bir oranında azalır.
Ancak bununla birlikte erkekler her yaşta eksiklik yaşayabilir. İşte düşük testosteronun on belirtisi…
1. DÜŞÜK SEKS DÜRTÜSÜ
Indiana Üniversitesi erkek cinsel ve üreme sağlığı direktörü Dr. Helen L Bernie, “Testosteron, birinin libidosunun veya cinsel dürtüsünün ana itici gücüdür” diyor.
Düşük cinsel istek, testosteron eksikliğinin en yaygın semptomlarından biridir. Bunun nedeni, beynin arzuyu işleyen bölgelerinde testosteronun bağlandığı androjen reseptörlerinin varlığıdır. Testosteron olmadan uyarılma sinyali verecek hiçbir şey yoktur.
2. İKTİDARSIZLIK
Dr. Bernie, “Bir erkeğin ereksiyon olması için testosterona ihtiyacınız var. Eğer testosteron seviyeniz çok düşükse ereksiyon olmanız çok zordur.” diyor.
3. DEPRESYON
Uzmanlar düşük testosteronun ruh halinizi bozabileceğini söylüyor. Düşük testosteronun yanı sıra, yetersiz uyku veya tiroid fonksiyon bozukluğu gibi diğer faktörler de depresyona yol açabiliyor.
4. BELLEK SORUNLARI
Depresyona benzer şekilde androjen reseptörleri de zayıf hafızaya yol açabilir. Bu reseptörler, beynin öğrenme ve hafızadan sorumlu kısmı olan hipokampusun yanı sıra düşünmeyi ve muhakemeyi kontrol eden beyinde de bulunabilir.
Dr. Bernie, bu reseptörlere bağlanacak yeterli hormon olmadığında bunun unutkanlığa yol açabileceğini söyledi.
5. TÜKENMİŞLİK
Dr. Bernie, “Testosteron bizim motivasyon ve enerji seviyemizi belirleyen temel faktördür. Kronik olarak düşük testosteronlu erkeklerin enerji düzeyleri azalacaktır. Yorgunluk yaşayacaklar” diyor.
Testosteron günlük bir hormondur, yani sabahları en yüksek seviyeye ulaşır ve gün boyunca yavaş yavaş azalır.
6. AZALAN KAS KÜTLESİ
Testosteronun kas büyümesini teşvik ettiği ve yağ kazanımını baskıladığı biliniyor. Dr. Bernie, seviyeler düşük olduğunda kas kütlesinin azalmaya başladığını söyledi.
Japonya’da yapılan bir çalışmada, serbest testosteron düzeyi düşük olan erkeklerin (reseptörlere bağlı olmayan hormon miktarı) normal düzeylere sahip olanlara göre yaşlanmayla birlikte kas kaybı yaşama olasılıkları iki ila üç kat daha fazlaydı.
Bunun nedeni, yağsız kas kütlesinin yerini vücut yağı olarak da bilinen yağlı yağ dokusunun almasıdır.
7. ARTAN KARIN YAĞI
Uzmanlar, özellikle karın çevresinde daha fazla yağ dokusunun düşük testosteronun işareti olabileceğini söylüyor. Bunun nedeni yağsız kas kütlesinin yerini alan yağlı yağ dokusudur.
Obez erkeklerde yapılan bir inceleme, düşük testosteronun özellikle karın bölgesindeki yağ birikintilerini artırdığını buldu. Dr. Bernie, “Erkekler yaşlandıkça testosteron düşüklüğünün en yaygın nedenlerinden biri, testosteronu parçalayan yağ dokusu miktarının artmasıdır” diyor.
8. ZAYIF KEMİKLER
Dr. Bernie, “Erkeklerde testosteron östrojene dönüştürülür. Ve her iki cinsiyette de östrojenin kemik sağlığının korunmasında rol oynadığını biliyoruz. Yani testosteron seviyesi düşük olan erkeklerin östrojen seviyeleri de düşük olacaktır.” diyor.
Bu, kemiklerin incelmesine veya parçalanmasına neden olur. Ayrıca zayıf veya kırılgan kemiklerin neden olduğu bir durum olan osteoporoza da yol açabilir.
9. DİYABET
Testosteron, pankreas tarafından üretilen ve vücudun enerji için şeker depolamasına yardımcı olan hormon olan insülin ile iç içedir.
Dr. Bernie, “İnsülin testosterona bağımlıdır, dolayısıyla insülinin iyi çalışması için vücudunuzda bir miktar testosteron bulunması gerekir” diyor.
İnsülin fonksiyonu bozulduğunda, glikozun zayıf kontrolüne yol açarak yüksek kan şekeri ve diyabete yol açar.
10. KALP HASTALIĞI
Bazı çalışmalar düşük testosteronun kalp hastalığı, kalp durması ve felç riskini artırabileceğini öne sürüyor.
Amerikan Kalp Derneği’nin Circulation dergisinde yayınlanan araştırma, düşük testosteronlu erkeklerin kalp hastalığından ölme riskinin normal seviyelere sahip olanlara göre daha yüksek olduğunu buldu.
Bunun nedeni, testosteronun kalbe giden kan damarlarını açarak kanın daha serbestçe akmasına izin vermesi olabilir.
Dr. Bernie, testosteron ile kalp hastalığı arasındaki bağlantının uzmanlar arasında tartışmalı olduğunu söyledi.
GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025