Marketlerde ve pazarda bulabileceğiniz birçok yiyecek, yıl boyunca sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.
Çeşitli araştırmalardan derlenen bu bilgilere göre, bağışıklığı güçlendiren en iyi gıdaları beslenmenize nasıl dahil edebileceğinizi ve özellikle bu gıdaların neden sağlığınızı korumaya yardımcı olduğunu öğrenebilirsiniz.
İşte doğanın size sunduğu en iyi hastalık savaşçıları…
1. MANTAR
Mantarlar, Nutrients dergisinde yayınlanan bir çalışmada belirtildiği gibi, eksikliği virüse yakalanma riskinin artmasına neden olabilecek selenyum içerir.
Mantarlarda bulunan riboflavin ve niasin de sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Makarna sosunuz, çırpılmış yumurtanız ve omletinize bir avuç mantar eklemeyi veya ev yapımı pizzanın üzerine koymayı deneyin.
2. TATLI PATATES
Tatlı patates ve havuç, kabak ve kabak gibi diğer turuncu yiyecekler antioksidan beta-karoten içerir.
Bu, cildinizi güçlü tutmak ve bakteri ve virüslerle savaşabilmek için gerekli olan bir A vitamini şeklidir.
Diyetisyen, sertifikalı sezgisel beslenme danışmanı ve Namaste’nizi Besleyin adlı e-kitabın yazarı Kara Lydon, “A Vitamini bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemi hücrelerini ve kötü maddeleri dışarıda tutan bariyerleri destekleyerek sizi enfeksiyonlardan korur” dedi.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Patates kızartmasının sağlıklı bir ev yapımı versiyonunu yapmak için tatlı patatesleri şeritler halinde kesmeyi ve biraz zeytinyağı, tuz ve karabiberle kaplayarak pişirmeyi deneyin.
3. BADEM
Badem, bağışıklık sistemini desteklemekten sorumlu bir başka antioksidan olan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Günlük önerilen E vitamini miktarının %50’sini almak için bir avuç (1/4 fincan) alın.
4. YOĞURT
Yoğurt probiyotik adı verilen canlı ve aktif kültürleri içerir.
Bunlar bağışıklık sistemini uyarmaya ve bağırsaklarımızı ve bağırsak sistemimizi sağlıklı ve hastalığa neden olan bakterilerden uzak tutmaya yardımcı olabilir.
5. YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
The Journal of Immunology’de yapılan bir çalışmaya göre, ıspanak ve lahana gibi yapraklı yeşillikler, bağışıklık fonksiyonu için özellikle önemli olan lif, antioksidanlar ve folat dahil olmak üzere bir dizi besin açısından zengindir.
Hem ıspanak hem de lahana yaprakları, doku farklılığı için marul gibi daha hafif, daha çıtır bir yeşil ile bir salataya atılmak için harikadır.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Ispanak yaprakları aynı zamanda bir sandviçte daha az besin yoğunluğu olan buzdağı marulunun yerine mükemmel bir alternatiftir.
Ayrıca meyveli smoothielerde ıspanak ve lahana kullanabilirsiniz; sadece lahananın acı saplarını değil, yalnızca yapraklarını kullandığınızdan emin olun.
6. ÇAY
Yeşil ve siyah çay, hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar olan polifenoller ve flavonoidler içerir.
Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmeden sorumlu bir amino asit olan L-theanine, hem siyah hem de yeşil çayda bol miktarda bulunur.
Kafeinsiz versiyonlarda da var.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Faydalarından yararlanmak için günde birkaç bardak şekersiz içebilirsiniz.
7. LAHANA
Bu ucuz kış sebzesi, bağışıklık sistemini güçlendirdiği Nutrients dergisindeki bir çalışma da dahil olmak üzere birçok araştırma tarafından not edilen bir glutamin kaynağıdır.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Kış çorbalarınızda ve güveçlerinizde deneyin ya da yemeğin lezzet profilini değiştirmeyecek güzel bir çıtırlık eklemek için dürümlerinize veya salatalarınıza kıyılmış çiğ lahana atın.
8. SARIMSAK
Sarımsak, vampirleri kovmanın yanı sıra antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle enfeksiyon ve bakterilerle savaşan aktif madde allisin içerir.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Kıyılmış sarımsak, ıspanak ve biraz zeytinyağıyla sotelenerek basit bir garnitür olarak harikadır ve kıyılmış sarımsak da ev yapımı salsaya lezzetli bir katkıdır.
İpucu: Zamandan tasarruf etmek ve karışıklıktan kaçınmak için önceden kıyılmış sarımsak satın alın.
9. ARPA VE YULAF
Bu tahıllar, bağışıklık sistemini uyardığı tespit edilen, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bir tür lif olan beta-glukan içerir.
Physiology & Behavior dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre beta-glukan, bağışıklık sistemini harekete geçirmeye ve istilacı patojenlere karşı direnci desteklemeye yardımcı olabiliyor.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Arpa, harika çiğneme dokusu sayesinde çorbalara ve salatalara mükemmel bir katkı sağlar ve yulaf, kolay ve besleyici bir kahvaltı yapabilir.
Uyandığınızda sizin için hazır olacak bir kahvaltı arıyorsanız, gece boyunca badem sütlü yulaf yemeyi deneyin; önceki gece birkaç dakikalık hızlı hazırlık, kahvaltının sabaha hazır olmasını ve sizi beklemesini sağlayacaktır.
10. BALIK
Özellikle istiridye, ıstakoz, yengeç ve istiridye gibi kabuklu deniz hayvanlarında bol miktarda bulunan selenyum, beyaz kan hücrelerinin grip virüslerini vücuttan temizlemeye yardımcı olan sitokinler-proteinler üretmesine yardımcı olur.
Ayrıca somon, uskumru ve ringa balığı, iltihabı azaltan ve hava akışını artıran, akciğerleri soğuk algınlığından ve solunum yolu enfeksiyonlarından koruyan omega-3 yağları açısından zengindir.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Konserve somonu yarım avokado püresi, bir kaşık Dijon hardalı ve bir kaşık dolusu mayonezle karıştırarak, dürümde, sandviçte veya sadece krakerle birlikte harika, lezzetli ve besin açısından yoğun bir somon salatası yapın.
GÜNDEM
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 2024GÜNDEM
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 2024GÜNDEM
25 Aralık 2024GÜNDEM
25 Aralık 2024